keskiviikko 20. elokuuta 2014

Lipstikkaa, ruohosipulia ja piparjuurta

Näin tuoreena viljelyspalstalaisena olen saanut tutustua ihan uusiin viljelyskasveihin joita palstan entiset
isännät ovat joskus istuttaneet.

Eräs mielenkiintoisimmista on lipstikka, korkea vähän koiranputkea muistuttava maustekasvi, jonka lehdet
tuoksuvat ihan lihaliemeltä. Siihen tätä kasvia usein käytetäänkin. Luin jostain ohjeen, jossa kerätään lipstikan varsia ja lehtiä ja hienonnetaan ne yleiskoneessa yhdessä ruohosipulin kanssa. Saatu yrttiseos kuivataan sitten joko uunissa miedolla lämmöllä tai esimerkiksi jääkaapin päällä. Nyt minulla on satsi jääkaapin päällä kuivumassa, saa nähdä mitä syntyy. Ainakin tuoksu on hieno.

Myös inkivääriä löytyi palstan kulmalta. Siinä on korkeat sileät lehdet ja pitkät valkoiset juuret. Tätä juurta
käytetään kuulemma lihan mausteena, se on hyvin voimakas ja pieni määrä raastetta riittää. Täytyypä kokeilla.

Omenasato on valmistumassa, aika rupista se on päällisin puolin, mutta maku ei ole hassumpi (valkea kuulas) kun rumat osat kuorii pois. Olen tehnyt pudokkaista mehua ja sosetta ilman sokeria ihan pikakäyttöön ja hyvältä on maistunut. Mehun sekoitan esimerkiksi appelsiinitäysmehuun tai kivennäisveteen ja sosetta
käytän aamupalan osana. Olen myös käyttänyt parhaita pudokkaita salaatissa.

Hellekausi on nyt ohi ja sadekausi tuntuu alkaneen. Kun sateessa tulee parin tunnin tauko täytyy rynnätä hommiin. Olen aika paljon siirtänyt kasveja paikasta toiseen ja vadelmapensasrivistössä on paljon työtä kun tänä kesänä marjoneet oksat täytyy poistaa ja silputa hakkeeksi uusien oksien juurille.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti